Search

Tradities die jij moet kennen

Image source - Pexels.com

Nederland heeft vele mooie tradities die we graag in ere houden. Sommige zijn al eeuwenoud en hebben een rijke geschiedenis. Andere zijn juist heel nieuw, maar zijn snel populair geworden. In deze blog gaan we het hebben over een aantal van deze tradities die jij als Nederlander of bezoeker van Nederland zeker zou moeten kennen. Van Sinterklaas tot Koningsdag en van oliebollen tot haring, we nemen je mee op een reis door de Nederlandse cultuur.

 

1. Sinterklaas
Sinterklaas is misschien wel de oudste traditie van Nederland en wordt al gevierd sinds de middeleeuwen. Elk jaar op 5 december brengt Sinterklaas cadeautjes voor kinderen en volwassenen die braaf zijn geweest. Het feest begint al in november wanneer Sinterklaas en zijn pieten aankomen in Nederland. Tijdens deze periode worden er pepernoten, marsepein en chocoladeletters gegeten. Ook wordt er veel gezongen en gedanst bij het Sinterklaasjournaal op televisie.

2. Carnaval
Een traditie die vooral gevierd wordt in het zuiden van Nederland is carnaval. Tijdens deze dagen gaan mensen verkleed de straat op en wordt er veel gezongen en gedanst. Carnaval valt elk jaar vier tot negen weken voor Pasen en duurt enkele dagen. Hét moment van het carnaval is de optocht waarin prachtige praalwagens rijden en er snoep wordt gegooid.

3. Koningsdag
Koningsdag wordt sinds 2014 elk jaar op 27 april gevierd ter ere van de verjaardag van de koning. Nederland verandert dan in een groot feest met allerlei evenementen, zoals vrijmarkten en optredens. Mensen gaan massaal de straat op om te feesten in het oranje, de kleur van het koninklijke huis.

4. Oliebollen
Rond Oud & Nieuw mogen oliebollen natuurlijk niet ontbreken. Dit typische Nederlandse gerecht is een gefrituurde bol gemaakt van krenten, rozijnen en beslag. De oliebol wordt vaak gegeten met poedersuiker en zorgt voor een heerlijke zoete snack tijdens de koude winterdagen.

5. Haring
Misschien wel het meest Nederlandse gerecht is de haring. Het is een rauwe vis die wordt gegeten met uitjes en zuur. Elk jaar vindt de haringvangst plaats en wordt de “nieuwe haring” geveild. Op dat moment wordt het eerste vaatje voor veel geld verkocht en is het seizoen geopend. Het is een traditie om een haring te eten op de dag van de veiling.

Deze tradities zijn slechts een kleine greep uit alles wat de Nederlandse cultuur te bieden heeft. Door deze tradities te kennen en te beleven, krijg je een beter beeld van de rijke geschiedenis en cultuur van ons land. Of je nu een Nederlander bent of een bezoeker van Nederland, deze tradities zijn zeker de moeite waard om te ervaren. Van het knusse Sinterklaasfeest tot het uitbundige carnaval en van de traditionele haring tot moderne Koningsdag, er is voor elk wat wils. Dus kom naar Nederland en ervaar onze tradities!

Gerelateerde blogs

Je hebt misschien ook interesse in:

Dagelijks nieuws direct in je mailbox.