De eerste golf babyboomers wordt dit jaar 65

- woensdag 19 januari 2011

De eerste golf babyboomers wordt dit jaar 65. Een mooi moment voor verslaggever Koen van Groesen om eens kritisch te kijken naar deze gouden generatie, die optimaal heeft geprofiteerd van de na-oorlogse welvaart, en daarom ook wel de 'sprinkhaan-generatie' wordt genoemd. Econoom Sweder van Wijnbergen: "Als we niet ingrijpen mogen de 20- tot 40-jarigen opdraaien voor het pensioen van de babyboomers. Terwijl er later voor henzelf geen pensioen meer over is."

Lees meer

Reageren

Log-in / Registreer

lotje

1 Feb 2011 - 13:13

bijzonder ergerlijk hoe de jongere generatie hier wordt opgezet tegen de oudere generatie. Het lijkt wel of er met opzet een dommige man is opgezocht die uitspraken doet als"laat ons maar lekker incasseren en de jongeren maar werken"Wat is het nut en doel van dee scheve voorstelling van zaken?
Bovendien als babyboomers hetgeluk hebben geld over te houden van hun koopwoning is het hen dan niet van harte gegund? Zoals eenieder geluk kan hebben in zaken of als de economie meezit? Wie zegt dat dit de komende jaren niet nog eens zal gebeuren voor de jongeren?
Het had ook andersom kunnen zijn, dat deze generatie grote schulden had van hun koopwoningen, dan staan de jongeren ook niet op om mee te betalen! Bovendien krijgen zij later toch deerfenis van hun ouders en hebben zij nu gestudeerd en veelal goed betaalde banen als zij zich hiervoor hebben ingezet. Kansen genoeg gehad. De babyboomers zullen hun spaargeld hard nodig hebben om hun zorg te kunnen betalen waar elk jaar meer op wordt gekort.
Ophouden met dat gezeur, bbabyboomers helpen ook met liefde de jongeren. Hebben zij altijd al gedaan trouwens!

Jomer

20 Jan 2011 - 10:14

Beetje eenzijdig allemaal. De zogenaamde babyboomers zijn degenen die er juist hard aan hebben getrokken. Langer studeren was slechts voor 10% weggelegd. Er werd wel meer gestudeerd, maar dan in je eigen tijd en voor je eigen geld, na een dag veel langer werken dan vandaag de dag. Ook nog MET militaire dienstplicht voor de mannen onder de babyboomers voor 2,00 gulden per dag. En ... wij waren de eerste generatie die alle jaren premies betaalden voor AOW en vanaf 25 jaar voor het pensioen. Dus niets profiteren, allemaal zelf betaald. De zogenaamde VUT werd door de meesten ook zelf betaald om banen te scheppen voor de jongere generatie, hetgeen wel zijn doel gemist heeft gezien het feit dat er nu 500.000 in bijstand lopen en de banen door 160.000 Oost-Europeanen worden ingevuld.
Kijk maar eens naar de volgende generaties. Dat zijn degenen die opgroeiden met de dure merkartikelen en hun kinderen weer met de spelcomputers, Wii's Playstations, Xboxen en Nintendo's.
Wat mij betreft klopt deze uitzending niet helemaal, of misschien wel helemaal niet. Zie de cijfers op de website van het CBS.

Maartje

19 Jan 2011 - 23:26

Ik hoor alleen maar dat de babyboomers het allemaal zo goed hebben, maar er zijn heel veel van deze
babyboomers die daar niet onder vallen, b.v. de alleenstaande/gescheiden vrouwen, de kleine zelfstandigen, diegenen die geen huis konden kopen enz. ik ben begonnen te werken toen ik 15 jaar was en ik werk nog steeds (weer) en ben 60. In mijn familie werken de 60 + ook nog allemaal behalve die ambtenaar zijn geweest. Wij moesten vroeger nog op zaterdagmorgen naar school en 5 of 6 weken vakantie was er niet bij, hooguit 3 weken p.j. Een auto hadden we nog niet en geen T.V. en geen mobieltjes en geld voor de kroeg of om uit te gaan ook niet veel. De jeugd (ook mijn dochter) is opgegroeid in weelde en begon pas te werken toen ze 19 jaar was, en velen pas nog veel later.
Er zijn inderdaad veel mensen die van hun pensioen kunnen genieten, maar die hebben ook wel heel veel gewerkt en gespaard. En de mensen die het nu zo goed hebben zijn meestal de ambtenaren en de mensen die bij een groot bedrijf hebben gewerkt. Ik heb bij Amerikaanse bedrijven gewerkt en kleine zelfstandigen, dus niks pensioen, en zeker als vrouw dacht je daar ook niet aan. Dus 50% heeft het goed, de rest moet steeds meer inleveren.
De regering heeft het meest ingepikt en verkwanselt.

Nzoz

19 Jan 2011 - 22:51

Ben zeer teleurgesteld over uw eenzijdige reportage. Als gesteld wordt dat babyboomers vaak al gestopt zijn met werken voor ze 65 zijn, zou het ook netjes zijn om te vragen wanneer ze begonnen zijn met werken en hoeveel uur per week ze toen werkten. Bovendien heeft onze generatie er aan bijgedragen dat veel arbeidsvoorwaarden verbeterd zijn, waar de huidige generatie ook van profiteert. Dat een aantal voorzieningen totaal doorgeslagen zijn kan je de boomers niet verwijten, daarvoor moet men bij de politici zijn, zowel van links als rechts die al jaren met bergen boter op hun hoofd rondlopen en al jaren te laf zijn om uit de hand gelopen regelingen te wijzigen. Ook herken ik mij en met mij veel vrienden en bekenden totaal niet in het beeld dat door u neergezet wordt, als zou onze generatie alleen maar golfen, linedancen en andere plezierige dingen doen. Verder sluit ik mij volledig aan bij de twee andere reacties. Als laatste zou ik de volgende suggestie willen doen, doe de reportage maar overnieuw en kom dan met meer genuanceerde vraagstelling.

Pieter

19 Jan 2011 - 22:49

Mijnheer Wiegel weet als geen ander hoe je iemand het bloed onder de nagels vandaan haalt maar het is fijn dat hij dat niet kan beheersen want hij laat zijn ware gezicht zien. Dat gaat hem terecht stemmen kosten.
Tussen 2002 en 2011 zijn massale hoeveelheden geld terechtgekomen in de zakken van het soort mensen dat hij als geen ander vertegenwoordigt, om en nabij 1% van de bevolking, babyboomer of niet. Dat geld moet door de belastingbetaler worden terugbetaald, is niet beschikbaar voor het midden en kleinbedrijf (70% van de economie), DAARDOOR worden de middelen voor de nieuwe generaties afgeknepen en moeten er zo veel miljarden worden bezuinigd, DAARDOOR moeten studenten zelf hun studie betalen en gaan de ziektekosten omhoog. Niet door de babyboomers. Hun pensioenfondsen, waaraan ze hun hele werkzame leven hebben betaald worden leeggerroofd door frauderende banken (Goldman Sachs, Credit Suisse, Deutsche Bank en consorten) en ook babyboomers gaan steeds meer belastingen betalen aan de rente op weggesluisde kapitalen. Ik vrees dat dit verhaal te ingewikkeld is voor de gemiddelde kiezer. Het is manipulatie van onze goedgebekte financiƫle elite om babyboomers in een kwaad daglicht te stellen en de aandacht van zichzelf af te leiden.

Werven

19 Jan 2011 - 22:47

Het is een asosiaal reacktie van jullie, om zo over mensen te praten,die zo lang gewerkt hebben, zo als wij. Ik ben al met 15 jaar beginnen te werken,en met 61 jaar met pensioen,mag je dan zo praten,als je met je vrouw 2kinderen hebt groot gebracht? En je kinderen zelf zeggen? jullie verdienen het om te genieten. Het woord babyboom is dan een schande om gebruikt te worden,is dat dan afgunst, of geef dat een andere benaming? Na de oorlog moest het land opgebouwd worden,men riep aan het werk ,er moesten huizen komen, men had geen tijd om te studeren, dat moest je na je werk tijd dan maar doen,maar dat realiseerd de jongere generatie zich niet. Ze beseffen niet dat ze goede mogelijkheden hebben om voor uit te komen, oudere mensen onderuit halen is geen optie. Een optie is wel zelf aan het werk gaan, en geen overhaaste beslissing nemen. En als de jongeren dan ook de leeftijd hebben bereikt van 65 cq 67 dan hoop ik als nog dat ze dan kunnen genieten,zoals wij.